Incoming Croatia

Zagreb

Smješten na zemljopisnom, kulturnom, povijesnom i političkom sjecištu istoka i zapada Europe, glavni grad Hrvatske, spaja kontinentalni i mediteranski duh u osebujnu cjelinu. Zagreb je siguran velegrad otvorenih vrata, burne povijesti i zanimljivih ličnosti, koji srdačno poziva na upoznavanje i ispunjava očekivanja. U ovom se gradu lako sklapaju zanimljiva poznanstva, nova prijateljstva i proživljavaju nezaboravne dogodovštine. Povijesne se sekvence čitaju kao slikovnica na sačuvanim fasadama, a ulice i trgovi odišu suživotom različitih mentaliteta koji stvaraju prepoznatljiv zagrebački identitet opuštenog velegrada.

Savjet je prepustiti se atmosferi grada, od kojeg su ljepše samo Zagrepčanke, tvrde mnogi. Zagreb na svim listama uvjerljivo vodi kao grad s najvećim dnevnim boravkom. Čim sunce pokaže svoje zube u rano proljeće, otvaraju se terase kavana, kafića, restorana i slastičarnica. Ulice i trgovi su mjesto za promenadu, uživanje u kavi, druženje i poslovne sastanke. Jedinstvena kombinacija mediteranske srdačnosti i sjevernjačke poslovnosti osvaja na prvu loptu. Kao da se svi poznaju. Tradicionalna Međunarodna smotra folklora, međunarodni ulični festival Cest is d’Best, promenadni koncerti, Martinje te razni prigodni sajmovi dodaju sadržaj uličnom druženju. Gastronomska ponuda u Zagrebu bogata je kombinacija različitih kuhinja. Povijest i geografija utjecali su i na zagrebačke jelovnike. Štrukli su jelo koje će vam svaki Zagrepčanin preporučiti kao autohtono. Purica s mlincima je jedno od tradicionalnih kontinentalnih jela. Za ljubitelje mesa tu je i zagrebački odrezak, pohani teleći odresci punjeni sirom i šunkom. Za doručak kušajte svježe vrhnje sa sirom koje ste kupili od proizvođača, kumice iz okolice Zagreba. Jedna od specifičnosti grada su tržnice hrane na otvorenom. Gotovo svaka četvrt ima jednu, no najpoznatija je svakako tržnica Dolac u blizini Katedrale, u srcu Zagreba. Tu proizvođači svakodnevno od ranog jutra prodaju svježe voće i povrće, meso i ribu. Plac je jedinstveno mjesto zvano i „zagrebački trbuh“, gdje gurmani nalaze sezonske proizvode iz svih hrvatskih regija. Šarenilo boja, mirisa, okusa i zvukova nezaobilazan su doživljaj. Originalan podsjetnik na posjet Zagrebu jest, u poslovnom svijetu neizbježna, kravata, izvorni hrvatski proizvod.  Licitar, tradicionalni šareno ukrašeni kolač od medenoga tijesta iz središnje i nizinske Hrvatske u obliku srca tradicionalno se daruje u posebnim prilikama kao izraz ljubavi i privrženosti. Crveni šestinski kišobrani, dio narodne nošnje karakteristične za okolicu Zagreba, na tržnici Dolac prodavače štite od kiše i sunca. Kao osobni uporabni predmeti, oni su prepoznatljiv element identiteta grada. Zagreb je grad koji zauvijek zauzima posebno mjesto u srcima posjetitelja.

Varaždin i Zagorje

Grad Varaždin je barokni biser sjeverne Hrvatske. Zovu ga gradom u kojem spavaju anđeli, ali sam grad kojeg nastanjuje približno 50 000 stanovnika i koji je kulturno, obrazovno, gospodarsko,  sportsko i turističko središte sjeverozapadne Hrvatske, nikada nije uspavan.

Stari grad je njegova najznačajnija povijesna građevina, a katedrala te stara povijesna jezgra na čijim  brojnim uređenim trgovima, možete uživati u ispijanju kavica ili šetati i diviti se ljepoti brojnih  očuvanih starih građevina, mjesta su koja se moraju vidjeti. Varaždin krase i brojni lijepo uređeni  parkovi, a njegovo gradsko groblje se uz zagrebački Mirogoj, smatra najljepšim u Hrvatskoj.

Smjena Varaždinske građanske garde koja se uprizoruje ispred Gradske vijećnice, ali i brojne tijekom  godine organizirane manifestacije, od najpoznatijeg Špancirfesta do Baroknih večeri, brojni su razlozi  popularnosti ovog bajkovitog grada među brojinim posjetiteljima.

Pitoreskno Zagorje predivan je zeleni prsten koji okružuje Varaždin. Najvrjedniji „dragulji“ u tom  prstenu su dvorci Hrvatskog zagorja. Najpoznatiji i najveći među njima su dvorci Trakošćan i Veliki  Tabor koji posjetiteljima otkrivaju brojne tajne bogate prošlosti ovog kraja kojeg su nastanjivali brojni  pripadnici hrvatskog plemstva.

Unesco je na svoju listu nematerijalne kulturne baštine uvrstio čak dvije posebnosti ovog dijela  Hrvatske. Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog Zagorja koje je i  danas živo u nekim zagorskim selima, posebno u okolici poznatog marijanskog svetišta „Marije  Bistrice“, te „medičarski obrt“, tj. umijeće izrade medičarskih proizvoda.

Licitar, osobito onaj u obliku srca, postao je jednim od najprepoznatljivijih simbola hrvatskog  identiteta.

Slavonija i Baranja

Zlatna ravnica Hrvatske ponosi se bogatstvom folklorne baštine i pitomim krajolikom čija se plodna polja obrađuju naraštajima i donose najukusnije plodove na stolove obiteljima diljem Hrvatske, ali i šire.

Središte najvećeg slavonskog grada Osijeka, krasi Tvrđa – jedna od najvećih i najmodernijih vojnih utvrda izgrađenih u srednjoj Europi, ali i veliki trg Sv. Trojstva, u čijem se središtu nalazi, po mnogima najljepši barokni spomenik u Hrvatskoj. Brojne očuvane palače izgrađene u secesijskom stilu te crkva Sv. Petra i Pavla koju je zbog ljepote i veličine uvriježeno zvati katedralom, turističke su perjanice „grada na Dravi“ koji se smatra kulturnim, obrazovnim, gospodarskim i sportskim središtem ovog dijela Hrvatske.

Titulu turističkog središta ovog dijela Hrvatske, Osijek dijeli s Ilokom, najpoznatijim po vinskim podrumima u kojima se toče vrhunska vina i kušaju autohtoni specijaliteti ovog kraja, poput kulena ili neki od najfinih specijaliteta pripravljenih od riječne ribe, poput fiša ili šarana na rašljama.

Uz ova dva važna grada, preporučamo posjetiti neko od brojnih seoskih domaćinstva koji gostima uz gurmanske delicije „serviraju“ i priču o tradicionalnom načinu života. Ljubitelji prirodnih ljepota ne smiju propustiti izlet u park prirode Kopački rit koji uvijek iznova oduševljava bogatsvom raznolikosti flore i faune. A svi oni koji žele istražiti povijesni put nastanka i razvoja hrvatske države, trebaju posjetiti Vukovar – „grad heroj“ , koji uz priču o burnoj i teškoj prošlosti i važnosti (o)čuvanja uspomena, priča i priču o važnosti okretanja prema boljoj zajedničkoj budućnosti.

Kvarner

Jedna slika, puno priča. To je Kvarner. Idealno je odredište za željne odmora u iskonskoj prirodi, avanturiste ili pak ljubitelje kulturne baštine. Na otocima i u priobalju naći ćete prekrasne plaže, kvalitetne smještajne kapacitete prilagođene najširem spektru gostiju, različite mogućnosti za pobornike sportskog turizma. Kvarner je destinacija za sva godišnja doba. Najživlji je ljeti, ali i tijekom godine nudi veliki broj događanja i mogućnosti za kvalitetan i sadržajan odmor. Perjanica kvarnerskog turizma je elegantna Opatija, koja se ponosi najdužom tradicijom turizma u Hrvatskoj. Uz posebnu ugodnu klimu i predivno uređenu, najdužu šetnicu uz more te bogatstvo vegetacije koje otkrivaju brojni bajkovito uređeni parkovi, jedan od razloga njezine iznimne privlačnosti tijekom cijele godine je i bogata wellness ponuda u brojnim hotelima.

Opatija je i jedan od najvažnijih kongresnih centara u Hrvatskoj, a dodatnu vrijednost njenoj ponudi daje blizina zelenila i hladovine koju i u najtoplijim ljetnim mjesecima pruža Gorski Kotar te nacionalni parkovi Risnjak i Plitvička jezera koji su omiljene izletničke destinacije za sve koji ovu „staru ljepoticu“ odaberu za svoju destinaciju za odmor.

Rijeka je najveći kvarnerski grad, ali i najveća hrvatska luka koja se ponosi najdužom karnevalskom tradicijom. Peto godišnje doba u Rijeci „stanuje“ već 33 godine, a Međunarodna karnevalska povorka svake je godine sve brojnija i privlači sve veći broj posjetitelja. Tijekom ljeta Rijeka je idealna destinacija za mlade koji odmor žele provesti u urbanim središtima koje karakterizira bogata kulturna ponuda, a istovremeno se nalaze u blizini manjih turističkih središta u kojima mogu uživati u kupanju i sunčanju.

Istra

Pula je najveći istarski grad, čiji je prepoznatljiv simbol – Arena. U amfiteatru koji je građen istovremeno s rimskim Koloseumom, u I stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, nekada su se održavale borbe gladijatora, a danas su ih zamijenili koncerti, kazališne predstave, i izložbe. Zbog svoje veličine arena je smještena van gradskih zidina stare Pule, unutar kojih se nalaze brojne druge znamenitosti poput Augustova hrama, Slavoluka Sergijevaca, katedrale te Foruma, antičkog središta života u gradu koji danas broji oko 60 000 stanovnika.

Rovinj je uz Poreč i Umag, jedno od najpopularnijih turističkih središta u Istri. Pitoreskni gradić na obali, tik ispod Limskog kanala, pravo je odredište za sve one koji žele upoznati „Mediteran kakav je nekad bio“. Rovinj su zbijene kućice živopisnih boja, uske uličice i maleni trgovi, a s druge strane i najluksuzniji hoteli te razvijena turistička ponuda za goste svih interesa od onih koji traže kulturni do onih koji uživaju u aktivnom turizmu…

Unutrašnjost Istre ne smiju propustiti posjetiti gurmani koji će ovdje uživati u brojnim delicijama od tartufa, ali i u posebnim okusima istarskog maslinova ulja i domaće tjesetenine – fuža. Neće uskraćeni biti niti oni koji uživaju u prirodnim ljepotama. Njih će bez daha ostaviti zeleni brežuljci na kojima su svoje utočište našli brojni povijesni kameni gradovi, među njima i najmanji grad na svijetu – Hum i nestvarno lijep – Motovun. A ni oni koji uživaju u aktivnom turizmu, osobito vožnji biciklima, u unutrašnjosti će pronaći kilometre staza i ugodnih mjesta za okrijepu i odmor.

Grožnjan je jedan od najživopisnijih istarskih gradića u unutrašnjosti. Prozvan „Gradom umjetnika“, kulturno je središte istarske unutrašnjosti kojeg zbog raznih festivala i edukacija posjećuju umjetnici iz najrazličitijih zemalja stvarajući u miru hladovine starih kamenih kuća i dvorišta…

Dalmacija

Sjeverna, srednja ili južna, u kojem god dijelu Dalmacije, najljepše hrvatske regije, odlučite potražiti svoju idealnu destinaciju za odmor, nećete pogriješiti. Najljepši mirisi mora i mediteranske vegetacije, zvukovi cvrčaka i jedinstvene „klapske pisme“ koja se zbog svoje ljepote nalazi na popisu Unesco svjetske nematerijalne baštine,  okusi domaćeg vina, pršuta i najfinijeg maslinova ulja, sve to čini ovu „jadransku ljepoticu“ mjestom koje se sve češće nalazi na popisu najpoželjnijih svjetskih destinacija za odmor.

Zadar i Šibenik na sjeveru, Split i Trogir u samom srcu Dalmacije te jedinstveni Dubrovnik na krajnjem jugu, kontinentalno zaleđe bogate povijesti te posebno predivni otoci različitih arhipelaga od zadarskog do dubrovačkog, aduti su Dalmacije kojima privlači veliki broj gostiju iz različitih krajeva svijeta.
Bogata kulturno povijesna baština kojom se ponose i najmanji gradovi i naselja, autohtona gastronomija zaleđa Dalmacije, ljepote prirodnih krajolika, mora i plaža na otocima sve to čini razglednicu Dalmacije.